دکتر عصمت قانعی فوق تخصص کلیه
متخصص داخلی و فوق تخصص نفرولوژی

درمان اورژانسی افت ناگهانی فشار خون

معمولا گفته می شود که فشار خون کمتر از ۹ روی ۶، فشار خون پایین به حساب می آید. البته این عدد کلی است و استاندارد فشار خون بسته به جنسیت و وزن و سن متفاوت است.

در این مقاله دکتر عصمت قانعی متخصص داخلی شما را با درمان اورژانسی فشار خون پایین آشنا می کند.

البته تا حد مشخصی، هر چه فشار خون شما پایین تر باشد بهتر است. همانطور که اشاره شد هیچ عدد مشخصی نمی توان تعیین کرد که اگر فشار خون از آن پایین تر بود فشار خون خیلی پایین است مگر اینکه برخی علائم زیر در شما اتفاق بیافتد.

احساس ضعف نشانه بیماری کلیه

علائم فشار خون پایین

اکثر پزشکان فشار خون پایین را علامت خطرناکی در نظر می گیرند اگر علایم و نشانه های قابل توجهی را ایجاد کنند، مانند:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • کمردرد
  • عدم تمرکز
  • تاری دید
  • پوست سرد
  • تنفس سریع و کم عمق
  • خستگی
  • افسردگی
  • کم آبی بدن احساس  تشنگی غیر معمول

کم آبی بدن گاهی باعث کاهش فشار خون می شود. تب، استفراغ، اسهال شدید، مصرف بیش از حد از دیورتیک ها و ورزش های شدید می تواند منجر به کم آبی بدن شود. حتی خشکی خفیف (از بین رفتن ۱ تا ۲ درصد از وزن بدن می تواند موجب ضعف، سرگیجه و خستگی شود.)

چه چیزهایی باعث فشار خون پایین می شود؟

علت فشار خون پایین ممکن است ارثی باشد و یا به دلایل زیر اتفاق بیفتد.

استراحت طولانی مدت

داشتن استراحت طولانی و نداشتن تحرک می تواند منجر به افت فشار خون شود.

بارداری

در طی ۲۴ هفته اول حاملگی، فشار خون پایین رایج است.

کاهش حجم خون

کاهش حجم خون همچنین می تواند فشار خون را کاهش دهد. کاهش قابل توجهی از خون در اثر ترومای شدید، کم آبی یا خونریزی شدید داخلی موجب کاهش حجم خون می شود که منجر به کاهش شدید فشار خون می شود.

مصرف بعضی داروها

برخی از داروها می توانند فشار خون را کاهش دهند، از جمله دیورتیک ها و داروهایی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند. برخی داروهای قلب مانند بتابلوکرها؛ برخی داروهای بیماری پارکینسون؛ برخی داروهای ضد افسردگی ؛ داروهای اختلال نعوظ، به ویژه در ترکیب با نیتروگلیسیرین؛ مواد مخدر و الکل می توانند فشار خون را پایین بیاورند.

مشکلات قلبی

در میان بیماری های قلبی که می تواند به فشار خون پایین منجر شود، ضربان قلب غیرمعمول (برادیکاردی)، مشکلات دریچه های قلب، حمله قلبی و نارسایی قلبی از جمله این بیماری ها است که می تواند باعث فشار خون پاییین شود. قلب شما ممکن است قادر به پمپ خون به اندازه نیاز بدن شما نباشد.

مشکلات غدد درون ریز

به طور خاص، کم کاری تیروئید، بیماری پاراتیروئید، نارسایی آدرنال (بیماری آدیسون)، قند خون پایین و در برخی موارد دیابت می تواند باعث فشار خون پایین شود.

عفونت شدید (شوک سپتیک)

شوک سپتیک می تواند زمانی رخ دهد که باکتری محل اصلی عفونت را ترک کند (اغلب در ریه ها، شکم یا دستگاه ادراری) و وارد جریان خون می شود. باکتری ها پس از آن تولید سموم می کنند که بر رگ های خونی اثر می گذارند، منجر به کاهش شدید فشار خون می شود.

واکنش آلرژیک (آنافیلاکسی)

شوک آنافیلاکتیک یک واکنش آلرژیک گاه به گاه است که می تواند در افراد بسیار حساس به داروهایی مانند پنی سیلین و یا مواد خوراکی نظیر بادام زمینی رخ دهد. این نوع شوک با مشکلات تنفسی، تورم گلو و کاهش ناگهانی فشار خون همراه خواهد بود.

کمبود تغذیه ای

فقدان ویتامین های ضروری B-12 و اسید فولیک می تواند باعث کم خونی شود که به نوبه ی خود منجر به فشار خون پایین می شود.

اگر دچار فشار خون پایین ناگهانی شدیم چه کنیم؟

فشار خون پایین به تنهایی خطر نیست اما در صورتی که دچار سرگیجه، حالت تهوع و یا سایر علائم شدید به پزشک خود مراجعه کنید.

فشارخون بالا

درمان فشار خون پایین با توجه به دلیل آن

اگر علت فشار خون پایین را بدانیم، شاید بتوان راهی برای عوارض ناشی از فشار خون پایین پیدا کنیم. مثلا اگر دارویی باعث آن شده است آن دارو را جایگزین کنیم. درمان دارویی برای افزایش فشار خون معمولا به ندرت مورد نیاز است و تغییر در سبک زندگی و یا درمان دلیل اصلی ابتلا به فشار خون کارهایی است که پیشنهاد می شود.

درمان اورژانسی افت ناگهانی فشار خون

# کارهایی که پیشنهاد می شود انجام دهید.

۱) اگر خوابیدید یا نشسته اید به آرامی بلند شوید. برای کمک به بهبود گردش خون، چند بار قبل از ایستادن پا و مچ پا را کمی تکان دهید.

۲) بالای تخت خود را حدود ۱۵ سانتیمتر با آجر و یا کتاب بلندتر کنید.

۳) آب بیشتری مصرف کنید.

۴) بسته به شرایط شما ممکن است از شما خواسته شود که بیشتر از حد معمول نمک معمولی و یا نمک دریا مصرف کنید. در شیر به طور طبیعی سدیم یافت می شود. همچنین در غذاهای دریایی همانند میگو سدیم وجود دارد.

۵) به طور منظم ورزش کنید.

۶) در صورت لزوم، از جوراب ساق بلند (استرچ) استفاده کنید که ران را بپوشاند. این کار ممکن است به کاهش جریان خون به پاها کمک کند، بنابراین خون بیشتری در اندام فوقانی شما جریان خواهد داشت.

# کارهایی که پیشنهاد می شود انجام ندهید.

۱) نشستن یا ایستادن برای مدت زمان طولانی

۲) خم شدن یا تغییر حالت به طور ناگهانی

۳) مصرف نوشیدنی های کافئین دار در شب

۴) نوشیدن مشروبات الکلی

۵) از قرار گرفتن در معرض آب داغ در طولانی مدت در جاهایی مانند دوش گرم و سالن های ورزشی خودداری کنید. اگر سرگیجه گرفتید بنشینید.

۶) نوشیدنی های انرژی زا همانند نمک می توانند به صورت لحظه ای فشار خون را بالا ببرند.


پرسش از دکتر