فشار خون نرمال در سنین مختلف
فشار خون یکی از مهمترین فاکتورهای سلامت است که می تواند بر قلب و رگ های خونی تاثیر گذار باشد. برخی از فعالیت های روزانه ما می تواند بر افزایش فشار خون تاثیر گذار باشد. به طور کلی فشار خون نرمال کمتر از 120/80 mmHg است.
کنترل فشار خون بر سلامت کلیه هم تاثیر گذار است. بنابراین لازم است اطلاعاتی در مورد ماهیت آن و نحوه کنترل آن داشته باشیم. فشار خون بیشتر از 120/80 mmHg و تا 139/89 mmHg بین محدوده نرمال و فشار خون بالا است. اما در نظر داشته باشید که پزشک با توجه به وضعیت سلامت جسمی شما توصیه میکند که فشار خون نرمال و ایده آل برای شما چقدر باید باشد.
فشار خون چیست؟
فشار خون، نیرویی است که خون هنگام پمپ شدن از طریق قلب به دیواره های عروق خونی وارد می کند. اگر این فشار بیش از حد بالا باشد، گفته می شود که بیمار فشار خون بالا دارد.فشار خون با دو عدد مشخص می شود. به عنوان مثال گفته می شود که فشار خون شما 120/80 mmHg است.
فشار خون بالا چند است؟
اندازه گیری فشار خون بیشتر از 140/90 mmHg به طور کلی فشار خون بالا است. هنگامی که فشار خون شما بالا است، به قلب و عروق شما فشار می آید. فشار خون بالا می تواند باعث جمع شدن چربی در دیواره های شريانی و مسدود کردن جریان خون در ماهیچه های قلب شما شود و باعث خطر ابتلا به سکته قلبی شود. خطر سکته قلبی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا نیز بالا است. فشار خون بالا بر دیگر شریان های خونی نظیر کلیه و چشم و پا هم تاثیر گذار است.
دلایل فشار خون بالا چیست؟
فشار خون شما در طول روز بالا و پایین می رود. بسته به زمان در طول شبانه روز و فعالیت شما و میزان مایعات در بدن شما فشار خون تغییر می کند. فشار خون بر اساس مواردی نظیر خوابیدن، ورزش، احساسات و تنفس شما متغیر است. این تغییرات لحظه ای کاملا طبیعی است. دلیل قطعی افزایش فشار خون معمولا مشخص نیست اما طرز زندگی و برخی رفتارها بر افزایش فشار خون تاثیر می گذارد. برخی عوامل از این قبیل هستند.
- وزن بیش از حد
- به اندازه کافی فعالیت نکردن
- استفاده از مشروبات الکلی
- استرس
- سن بالا
- سیگار
- سابقه خانوادگی در فشار خون بالا
اگر فشار خون بالا درمان نشود. قطعا دچار مشکلات اساسی خواهید شد. در مورد اینکه فشار خون نرمال برای شما چقدر باید باشد با پزشک خود مشورت کنید.
مینیمم فشار خون باید چند باشد?
فشار خون پایین برای برخی از افراد ممکن است مشکل خاصی را ایجاد نکند. اما برای خیلی از افراد، اگر فشار خون به صورت غیرعادی پایین پاین باشد ممکن است باعث حالت تهوع و سرگیجه شود. حتی ممکن است بیمار نتواند روی موضوعات به خوبی تمرکز کند. به طور کلی فشار خون کمتر از 90/60 mmHg به عنوان فشار خون پایین شناخته می شود. اگر فشار خون شما پایین باشد اما احساس بیماری نداشته باشید، پزشک شما فقط وضعیت کلی سلامتی شما بررسی میکند. حتی سرگیجه و برخی علائم دیگر که به میزان کمی ممکن است رخ دهد میتواند نادیده گرفته شود. اما در هر صورت تشخیص اینکه فشار خون پایین خطری برای فرد ندارد بر عهده پزشک است. بنابراین اگر علائم فشار خون پایین را دارید به پزشک مراجعه کنید. کمبود ویتامین B-12 می تواند باعث کم خونی شده و در نتیجه منجر به کاهش فشار خون شود. از دست دادن مقدار زیادی آب از بدن و یا خونریزی زیاد ممکن است باعث فشار خون پایین شود. برخی از مشکلات قلبی منجر به فشار خون پایین می شود.
طبقه بندی فشار خون
به طور خلاصه فشار خون نرمال و فشار خون بالا مرحله 1 و مرحله 2 را میتوان در جدول زیر مشاهده کرد.
فشار خون |
فشار خون سیتولیک mmHg |
فشار خون دیاستولیک mmHg |
فشار خون نرمال |
120> (کمتر از 120) |
80> (کمتر از 8) |
مرحله پیش از فشار خون بالا |
80-89 |
120-139 |
فشار خون بالا مرحله 1 |
90-99 |
140-159 |
فشار خون بالا مرحله 2 |
100< (بیشتر از 100) |
160 < (بیشتر از 160) |
فشار خون نرمال برای کودکان
فشار خون نرمال در کودکان کمتر از بزرگسالان است. فشار خون با افزایش سن و وزن افزایش می یابد. فشار خون طبیعی برای کودک شما بستگی به سن، جنس و قد کودک دارد. پزشک فشار خون کودک شما را با نمودارهایی مقایسه می کند که بر اساس جنسیت، سن و قد تنظیم شده است. اما به طور کلی فشار خون برای همه سنین همان 120/80 mmHg در نظر گرفته میشود.
فشار خون نرمال در سنین مختلف
به طور کلی فشار خون برای همه سنین همان 120/80 mmHg در نظر گرفته میشود. به طور خاص، محدوده طبیعی فشار خون در نمودارهایی بر حسب سن، جنسیت و قد آمده است که پزشک شما بر اساس آن تصمیم گیری می کند.