دکتر عصمت قانعی فوق تخصص کلیه
متخصص داخلی و فوق تخصص نفرولوژی

همه چیز درباره سرطان کلیه

اکثرا، سرطان کلیه در افراد بالای 60 سال دیده می شود، گرچه گاهی اوقات در جوانان هم سرطان کلیه ظاهر می شود. شایعترین علامت اولیه سرطان کلیه، وجود خون در ادرار است.

اگر سرطان کلیه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس خوبی برای درمان وجود دارد. به طور کلی، هر چه سرطان بیشتر رشد کرده و گسترش یافته باشد، شانس درمان آن کمتر است. با این حال، اغلب درمان می تواند سرعت پیشرفت سرطان را کاهش دهد. سرطان کلیه در مردان شایع تر از زنان است. یکی از مهمترین عوامل ابتلا به سرطان کلیه، استعمال دخانیات است که خطر این سرطان را حدودا دو برابر می‌کند.

سرطان کلیه چیست؟

انواع مختلفی از سرطان کلیه وجود دارد اما شایع ترین آن سرطان کلیه سلولی است که گاهی اوقات به آن آدنوکارسینوم کلیه یا کارسینوم سلولی کلیوی یا هیپرنفروما گفته می شود.

عکس سرطان کلیه

سرطان کلیه سلولی

این نوع سرطان از یک سلول در لوله (tubule) کلیه شکل می گیرد و کم کم تبدیل به توده های سرطانی در کلیه می شود. با رشد تومور در بدن مشکلاتی به وجود می آید نظیر اینکه:

کلیه سرطانی تمایل دارد که بزرگتر از حد معمول شود. در طول زمان، ممکن است تومور سرطانی از دیواره کلیه عبور کرده و به بافتها و اندام های نزدیک کلیه مانند عضلات اطراف ستون فقرات، کبد، رگ های خونی بزرگ و غیره حمله کند.

برخی از سلول ها ممکن است به کانال های لنفاوی یا جریان خون نفوذ کنند. سرطان ممکن است بعدا به گره های لنفاوی مجاور یا سایر نقاط بدن گسترش یابد (متاستاز). با مشاهده بافت سلولی می توان نوع سرطان را تشخیص داد. تشخیص نوع سرطان می تواند به درمان بهتر سرطان کمک کند.

چه چیزی باعث سرطان سرطان (سرطان کلیه سلولی) می شود؟

یک تومور سرطانی از یک سلول غیرطبیعی شروع می شود. دلیلی دقیق برای چرایی تشکیل یک سلول سرطانی مشخص نیست. تصور بر این است که چیزی ژن های سلول را تحریک کرده و یا به آن آسیب می رساند که باعث می شود که سلول غیر طبیعی شده و بدون کنترل تکثیر شود. تکثیر بدون کنترل سلول منجر به بروز تومورهای سرطانی می شود. دلیل مشخصی برای ابتلا به سرطان کلیه وجود ندارد اما برخی عوامل ریسک ابتلا به سرطان کلیه را افزایش می دهد.

۱) سن و جنسیت

 سرطان کلیه اغلب در افراد بالای 60 سال دیده می شود. سرطان کلیه در افراد با سن کمتر از 50 سال کمتر دیده می شود. سرطان کلیه در مردان بیشتر شایع است.

عوارض سیگار کشیدن

۲) سیگار کشیدن

متخصصان بر این باورند که حدود یک سوم سرطان کلیه به دلیل مصرف سیگار است. برخی از مواد شیمیایی از تنباکو به داخل بدن منتقل می شوند و از طریق ادرار دفع می شوند. این مواد شیمیایی در ادرار می تواند باعث آسیب به سلول های کلیه شوند و آن را سرطانی کنند.

۳) تماس با مواد شیمیایی

تماس با پنبه نسوز یا آزبست و فلزاتی مانند کادمیوم و برخی خلال های آلی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه است.

۴) چاقی

چاقی یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان کلیه است. حدود یک چهارم موارد سرطان کلیه به علت اضافه وزن است.

۵) دیالیز کلیه

افرادی که در دراز مدت دیالیز می شوند احتمال ابتلا به سرطان کلیه را دارند.

اندازه گیری فشار خون

۶) فشار خون بالا

فشار خون بالا باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان کلیه می شود.

۷) عامل ژنتیکی

این عامل در برخی موارد باعث ابتلا به بیماری کلیوی است.

علائم سرطان کلیه

بسیاری از افراد مبتلا به سرطان کلیه، در ابتدا هیچ نشانه ای ندارند، به ویژه هنگامی که سرطان کوچک است. همانطور که سرطان رشد می کند، موارد زیر ممکن است رخ دهد.

  • درد یا ناراحتی در اطراف شکم و یا کمر درد.
  • درجه حرارت بالا و عرق کردن
  • تورم در ناحیه ای از بدن که کلیه قرار دارد.
  • کم خونی که منجر به خستگی و رنگ پریدگی می شود.

برخی تومورهای سلولی کلیه میزان غیر طبیعی از برخی هورمون ها تولید می کنند. این موضوع می تواند منجر به مشکلاتی شود. به عنوان مثال، سطح کلسیم خون بالا می رود که این موضوع می تواند نشانه های مختلفی از قبیل تشنگی شدید، احساس درد، خستگی و یبوست را باعث شود. یا اینکه، گلبول های قرمز در خون بالا می رود. فشار خون بالا و یا اختلال در عملکرد کبد هم از علائم دیگری است که ممکن است به این دلیل اتفاق بیفد.

همان طور که سرطان رشد می کند، ممکن است احساس ناخوشی و کاهش وزن داشته باشید. اگر سرطان به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کند، علائم مختلف دیگری می تواند بروز کند.

تشخیص سرطان کلیه

وقتی بیماری با عوامل خطرساز ذکر شده مراجعه می‌کند و مشکوک به سرطان است، اقداماتی در جهت ارزیابی علایم وی انجام می‌شود که از جمله آن ها سونوگرافی و عکس رنگی از کلیه‌ هاست. اگر طی این بررسی‌ها توده مشکوکی در کلیه‌ها پیدا شد، برای اثبات تشخیص خود و درک بهتری از سرطان و مشخصات آن از سی‌تی‌اسکن شکم و یا MRI استفاده می شود. با این حال، در کشورهای توسعه یافته، حدود نیمی از سرطان های کلیه قبل از ایجاد هر گونه علائم تشخیص داده می شوند. آنها معمولا به صورت تصادفی دیده می شوند. زمانی که یک اسکن یا سایر آزمایشات به دلایل دیگری انجام می شود.

درمان سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه به شدت به این موضوع بستگی دارد که سرطان در چه مرحله‌ای تشخیص داده شده است. همچنین وضعیت سلامت عمومی بیمار و نوع این سرطان هم بر نوع درمان تاثیر می گذارد. هرچه سرطان کلیه زودتر تشخیص داده شود، درمان آن راحت‌تر است و احتمال بهبودی و بقای بیمار بیشتر خواهد بود. به همین دلییل پیشنهاد می شود حتی در صورتی که هیچ بیماری ندارید، تحت نظر پزشک برخی آزمایشات و معاینات را انجام دهید.

سرطان کلیه، جزو سرطان‌ هایی است که نسبت به شیمی‌ درمانی و پرتو درمانی مقاوم است و پاسخ خوبی به درمان با آنها نمی‌ دهد. بنابراین، جراحی یک گزینه اصلی برای درمان این سرطان است. عمل جراحی برای حذف قسمتی (یا گاهی اوقات همه) کلیه آسیب دیده شایع ترین درمان است. اگر سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته باشد، عمل جراحی برای برداشتن کلیه آسیب دیده ممکن است هنوز هم توصیه شود.

به عنوان مثال، برخی از تومورهای ثانویه که در کبد یا ریه رشد می کنند می توانند برداشته شوند. اگر سلامت عمومی شما ضعیف باشد، ممکن است برای درمان سرطان اولیه از رادیوتراپی استفاده شود. همچنین معمولا رادیوتراپی برای  درمان سرطان کلیه در مواردی استفاده می شود که به سایر نقاط گسترش یافته است مانند تومورهایی که در استخوان یا مغز ایجاد می شود. ایمونوتراپی (درمان بیولوژیک) یکی دیگر از روش های درمان سرطان کلیه است. این درمان از داروها برای تحریک سیستم ایمنی برای حمله به سلول های سرطانی استفاده می کند.

معمولا در سرطان کلیه از دو دارو اینترفرون و الدسلوکین (که گاهی اوقات اینترلوکین 2 نامیده می شود) استفاده می شود. سایر روش های ایمنی مانند استفاده از واکسن برای تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلول های سرطانی و استفاده از آنتی بادی های مونوکلونال برای حمله به سلول های سرطانی به عنوان درمان های جدید برای سرطان کلیه مورد بررسی قرار گرفته است.


پرسش از دکتر