راه های کاهش فشار خون بالا
مدیریت بیماری فشارخون بالا نه تنها بستگی به درمان دارویی بلکه به تغییر شیوه زندگی نامناسب از جمله کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، ترک دخانیات و سایر تغییرات وابسته است.
تصمیمات درباره مدیریت بیماران مبتلا به فشار خون بالا نباید فقط بر مبنای مقادیر فشارخون باشد، بلکه باید حضور سایر عوامل خطر قلبی عروقی، آسیب اعضاء هدف و شرایط بالینی همراه نیز در نظر گرفته شود. چندین مطالعه تایید کرده اند که عوارض فشارخون بالا با کنترل صحیح فشارخون بالا و درک بیماران از بیماری با اطلاعات مفید و عملی که توسط کارکنان بهداشتی فراهم می شود، بهبود می یابد.
از علل اصلی ناکامی در درمان فشارخون بالا بی علامت بودن بیماری و آگاهی ناکافی جامعه و به ویژه بیماران نسبت به بیماری و عوارض آن می توان ذکر کرد. تغییرات شیوه زندگی هم در پیشگیری اولیه از بیماری و هم در کنترل فشارخون در بیماران نقش مهمی دارد. بسیاری از افراد مبتلا به فشارخون بالا به قدر کافی به اصلاحات شیوه زندگی پاسخ نمی دهند، برای این افراد ضروری است که یک برنامه درمان دارویی فشارخون بالا داشته باشیم.
چطور فشار خون خود را پایین بیاوریم؟
۱- کم کردن وزن و رساندن آن به حد مطلوب
۲- کاهش چربی غذا
- چربی گوشت و پوست مرغ قبل از پخت، از آنها جدا شود.
- مصرف زرده تخم مرغ حداکثر به ۳ عدد در هفته محدود شود.
- مصرف دل و قلوه، کله پاچه و مغز محدود شود.
- به جای سرخ کردن موادغذایی از روش کباب کردن، آب پز کردن یا بخار پز کردن ، و از فر یا تنور جهت پخت موادغذایی استفاده گردد.
۳- کم کردن مصرف نمک
۴- حبوبات مانند :عدس، نخود، و لوبیا و سبزی بیشتر مصرف شوند.
۵- مصرف مواد قندی مانند قند و شکر، بستنی، شیرینی و بطور کلی هر ماده غذایی که در تهیه آن شکر به کار رفته است و نیز مصرف مواد نشاسته ای مانند نان، برنج، سیب زمینی و ماکارونی کاهش یابد. زیرا زیادی این مواد در بدن به چربی تبدیل می گردد.
۶- از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات فراوان و غذاهای حاوی پتاسیم مانند دانههای سبوس دار و خشکبار استفاده کنید. پتاسیم از فشار خون بالا جلوگیری می کند. لوبیا، عدس، نخود، آب میوه، میوهجات تازه به ویژه زردآلو، موز، گیلاس، طالبی، کیوی، انبه، شلیل، پرتغال، هلو، تشمک و نارنگی حاوی پتاسیم بالایی هستند. دانه کنجد و سبزی های برگ سبز، منابع کم سدیم و تامین کننده کلسیم هستند. سیر نیز به کاهش فشار خون کمک می کند. از مصرف مشروبات الکی بپرهیزید.
۷- فعالیت های بدنی و ورزش مستمر انجام شود. ساده ترین و عملی ترین ورزش نیم ساعت پیاده روی در روز است.
۸- از استعمال دخانیات پرهیز شود.
۹- اگر سابقه خانوادگی فشار خون بالا وجود داشته باشد، فشار خون باید حداقل سالی یکبار کنترل شود. اگر باردار هستید، مرتب برای انجام مراقبتهای دوره بارداری به مراکز درمانی مراجعه کنید تا ضمن انجام سایر مراقبت ها فشار خون شما نیز به موقع کنترل شود. اگر از قرص های ضد بارداری حاوی استروژن استفاده می کنید یا تحت هورمون درمانی هستید، فشار خونتان را به طور منظم کنترل کنید.
۱۰- لازم است افراد سالم حداقل سالی یکبار فشارخون خود را اندازه گیری کنند زیرا فشار خون بالا در اغلب موارد فاقد هر گونه علامتی می باشد.
۱۱- افراد دارای فشار خون بالا لازم است زیر نظر پزشک معالج خود، به طور منظم فشارخون خود را اندازه گیری کرده و هر ۶ ماه یکبار آزمایش چربی، قند، اوره، اسید اوریک خون و آزمایش کامل ادرار را انجام دهند.