دکتر عصمت قانعی فوق تخصص کلیه
متخصص داخلی و فوق تخصص نفرولوژی

کلیه مصنوعی وجود دارد؟

همانطور که می ­دانید دیالیز توانسته جان بسیاری از افراد را نجات دهد و زندگی بسیاری از بیماران به آن وابسته است. اما اگر با کلیه مصنوعی، دستگاه دیالیز را همیشه همراه خود داشته باشید، کار بسیار راحت تر میشود.

در این جا به تلاش های دانشمندمان در توسعه و ساخت کلیه مصنوعی به طور مختصر اشاره می­کنیم.

کلیه زیستی مصنوعی

گروهی از دانشمندان دانشگاهی تحقیقاتی به منظور ساخت کلیه مصنوعی را آغاز کرده­ اند. هدف از این تکنولوژی کاشت کلیه مصنوعی در بدن با استفاده از جراحی شبیه به پیوند کلیه است. ایده اصلی آن­ها استفاده از سلول­های زنده کلیه به همراه تراشه های خاصی است تا به کمک هم عملیات تصفیه خون را انجام دهند. انرژی مورد نیاز کلیه مصنوعی از جریان خون خود بیمار تامین می­ شود. این پروژه که با همکاری دانشگاه واندربیلت و دانشگاه کالیفرنیا در حال انجام است، مراحل اولیه خود را می­گذراند.

کلیه مصنوعی پوشیدنی

کلیه مصنوعی پوشیدنی ، یک دستگاه دیالیز است که یک فرد مبتلا به بیماری کلیه در مرحله پایانی می تواند روزانه یا حتی به طور مداوم از آن استفاده کند. کلیه مصنوعی پوشیدنی (WAK) هنوز در دسترس نیست،

اما کنسرسیوم تحقیقاتی اروپا با پیگیری پروژه NEPHRON+ در حال توسعه چنین دستگاهی است.

دستگاه کلیوی مصنوعی پوشیدنی (NEPHRON+ WAKD)  در حال حاضر در مرحله آزمایش بر روی حیوانات است و بعد از آن باید این آزمایشات بر روی گروهی از انسان­های مبتلا به بیماری کلیوی انجام شود. با این حال، این پروژه به یک مرحله ای رسیده است که شرکت­های تجاری آماده هستند تا این تکنولوژی را به تولید انبوه برسانند. بیمار می تواند داده های نظارتی را از طریق گوشی هوشمند خود ببیند. علاوه بر این، این داده ها را می توان به دکتر متخصص کلیه ارسال کرد تا وضعیت آنها در طول شبانه روز کنترل شود. در حقیقت بیمار یک دستگاه دیالیز ۵ کیلویی یا کمتر را همیشه همراه خود خواهد داشت.

دستگاه دیالیز قابل حمل

همچنین دستگاه دیالیز دیگری به نام EasyDial هم طراحی و ساخته شده است که به اندازه یک چمدان مسافرتی است.  البته هنوز اجازه استفاده از آن صادر نشده است و در مرحله آزمایشات بالینی است.

 

 روش دیگری هم توسط تیم آقای مرتضی احمدی پیشنهاد شده است که در آن از نانوفیلترهایی استفاده شده است که ۵ تا ۲۰ نانومتر اندازه دارند تا ملوکول­های خون نتوانند از آن عبور نکنند اما ذرات اضافی خون از آن رد شوند. طبق صحبت­های دکتر احمدی این دستگاه بر روی خوک با موفقیت آزمایش شده است. با مراجعه به وب سایت رسمی شرکت QIDNIمی­توان جزئیات بیشتری از این طرح به دست آورد.

 


پرسش از دکتر